vriendschapstherapie
(Alleenstaand) moederschap,  Inspiratie,  Persoonlijk

Hulpverlening of vriendschap?

Het afgelopen jaar heb ik een aantal hulpverleners om mij heen gehad. Zoals een psychotherapeut, een Shiatsu therapeut een sociaal wijkteam  en sinds deze week een coach die mij gaat helpen prioriteiten te stellen etc. Tijdens het gesprek met deze coach is mij duidelijk geworden dat de dingen die ik met al deze hulpverleners doe, eigenlijk ook met vrienden/vriendinnen zou kunnen doen. (en zij met mij) Het probleem is dat de meeste mensen in mijn omgeving zo met hun eigen proces bezig zijn, dat WE allemaal lijken te vergeten dat deze dingen samen doen juist een vriendschap diepgang geeft. Want relaties gaan uiteindelijk toch over verbinding toch?

Teveel hulpverlening

Kan er iets bestaan als teveel hulpverlening? Jazeker! Ik begin me steeds meer af te vragen dat alle tijd die ik in de hulpverlening stop, ik beter zou kunnen stoppen in het maken van nieuwe vrienden in Haarlem/ Of het doen van creatieve hobbies! 😀 . Het is niet dat ik geen vrienden in mijn leven heb, maar iedereen is druk en op de momenten dat ik me eenzaam voel en eigenlijk wel met iemand wil kletsen, zijn al die mensen niet bereikbaar. Ja het volwassen en moderne leven komt met een prijs! In plaats daarvan leg ik mijn ei (je ei kwijt kunnen) bij de hulpverlening. Ik bel mijn therapeut, of mijn moeder of schrijf een mail aan mijn coach. Wat natuurlijk prima is. Maar is het eigenlijk niet fijn als je samen met je vrienden dit kunt doen?

Vriendschapstherapie

Waar gaan vriendschappen anders over dan alleen maar leuke dingen doen? Leuke dingen doen samen is natuurlijk fijn en wat mij betreft zeker een belangrijke pijler van vriendschap, maar het delen van moeilijkheden, elkaar op weg helpen lijkt mij eigenlijk net zo belangrijk! En als wij elkaar allemaal een beetje meer helpen, worden de vriendschappen dan niet beter/dieper? En zouden we minder tijd en GELD kwijt zijn aan hulpverlening! Eigenlijk is het een win-win situatie, want doordat we de kleine dingen met elkaar dragen kan je de hulpverleners inzetten voor de echte lastige stukken. En ik vraag me af hoeveel er over blijft als je een sterk sociaal netwerk hebt die er voor elkaar is in goede en slechte tijden.  Noem me misschien ouderwets maar op dat gebied hadden ze het vroeger zo slecht nog niet.

Eenzaamheid

Eenzaamheid is dan ook 1 van de kwalen van de moderne samenleving. Gek want met alle technologie en vrije tijd die we hebben, zijn we toch hartstikke eenzaam met zijn allen. Mensen zijn depressief en weet ik veel wat. Helemaal als solo ouder kan je je eenzaam voelen. Ik roep iedereen op om meer met elkaar te gaan delen. Vrienden? Deel niet alleen met je partner, maar betrek je vrienden ook in je leven. Je zult merken dat je je een stuk minder eenzaam voelt en dat je vriendschap een diepgang krijgt die je tot dan aan toe nog niet ervaren had.

Dit is trouwens ook een uitnodiging 😉

 

2 reacties

  • Mirella

    Yes, dit en spiritual bypassing (wat ik veel ervaar in de ‘yoga’ wereld) zijn heel schadelijk. Alles moet alleen maar positief en love & light zijn, daardoor kunnen mensen zich heel eenzaam voelen.

    • Jessica

      Ja precies! Niet alleen in de yoga wereld hoor! Mijn nuchtere vrienden/kennissen zeggen ook regelmatig dat iemand maar gewoon op het positieve moet richten.. Helaas :/

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.