FLOW
Inspiratie,  Persoonlijk

Angst voor de Flow

Hoe kan het dat iemand niet meer in flow durft te leven? Is het de angst om gelukkig te zijn, houdt iemand niet meer van zichzelf of is iemand het gewoon verleerd? Dat wat je aandacht geeft, groeit zegt men. Daarnaast is het ook zo dat hardnekkige gewoontes soms langzaam maar steeds dieper inslijten. Hoe breek je daar dan uit los?

Zelftwijfel

Meestal raak je uit flow door angst en zelftwijfel. Hoe ontstaat zelftwijfel eigenlijk? Meestal doordat iemand afgeleerd heeft naar zichzelf te luisteren door traumatische gebeurtenissen. Of misschien is iemand wel jarenlang verteld dat hij/zij het niet goed deed, geen gelijk had of het altijd fout had. Zo ga je zeker aan jezelf twijfelen en vele mensen gaan uiteindelijk in therapie.

Verkeerde therapie

Is er zoiets als verkeerde therapie? Ja! Kan ik je zeggen. Want ik heb een aantal keren de ervaring gehad dat ik slechter ben geworden van therapie. Dat therapie mij heeft geleerd uit flow te gaan. Ik was altijd een sterk intuïtief kind, ook wel impulsief genoemd. Dingen pakten niet altijd even goed uit, maar intuïtief beslissingen nemen werkte wel voor mij. Alleen nadat ik door een depressie was gegaan kreeg ik de plakker ADHD op me. En ik kreeg therapie om te leren minder impulsief te zijn. Ik haalde er wel iets uit, zo heb ik daardoor mijn SPW diploma gehaald, maar ik kreeg er ook een ander minder leuk cadeau bij. Ernstige zelftwijfel. De jaren erna werd deze twijfel steeds sterker doordat ik steeds vaker het geleerde patroon toepaste namelijk: nadenken over je keuzes, ze tegen elkaar afwegen e.d. Natuurlijk hoort het ook bij volwassen worden, om minder onbezonnen keuzes te maken, maar uiteindelijk speelt gevoel een grote rol in het keuzeproces. En als je systematisch hebt geleerd om niet naar je gevoel (meer) te luisteren, kom je steeds verder van jezelf af te staan. En zo raak je uit de flow-staat.

Wat is flow eigenlijk?

De flow-staat is een staat waarin je jezelf vergeet, jezelf verliest en niet meer in het denken zit. Je voelt je verbonden, op je plek en licht. Je gaat op in hetgeen wat je doet (of niet doet) en voelt je vrij. Dit is de natuurlijke staat van een mens. Dit is hoe het voelt om in het nu te leven en (psychisch) gezond te zijn. Natuurlijk is het nu niet altijd even prettig en hoef je ook niet altijd in flow te zitten. Want soms kom je obstakels tegen en die voelen totaal niet als flow. Maar als je niet regelmatig terug in flow komt dan brokkel je langzaamaan af. Dan voel je je steeds slechter en het kan depressie of erger tot gevolg hebben. Nu is een depressie niet perse slecht, want het is je ziel die jou iets wil vertellen wat je depressief maakt. Maar voorkomen is in mijn ogen beter dan genezen.

Hoe kom je weer terug?

Dit is natuurlijk de vraag der vragen en ik heb er geen eenduidig antwoord op. Waar ik zelf nu mee experimenteer is weer vaker naar dat kleine stemmetje te luisteren en naar hetgeen waar ik blij van wordt. Verder vind ik de volgende dingen erg belangrijk,en zijn ze ook best cliché (Maar, hey!,  cliché’s zijn niet voor niets clichés toch?)

  • Elke dag iets doen waar ik blij van wordt
  • Een fijn ochtendritueel
  • S’avonds in mijn dagboek schrijven en opschrijven waar ik blij van werd
  • Hetgeen wat ik doe met aandacht doen
  • Niet teveel hooi op mijn vork nemen
  • En een zekere mate van strengheid om niet in luiheid en passiviteit te vervallen

Hopelijk kom ik zo steeds meer in mijn flow en met meer geluk als gevolg. En zo kijk ik naar mijn dochter die het nog niet verleerd lijkt te zien. Zij is een master in flow en ik mag van haar leren.

Hebben jullie nog tips?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.