alleenstaande moeder financieel
Inspiratie

Financiële zorgen? Zo regel je dat als alleenstaande moeder!

Toen ik maanden geleden alleenstaande moeder werd, moest ik ontzettend snel schakelen. Gelukkig bleef de vader meebetalen aan het huis, anders stonden we letterlijk op straat! Als alleenstaande moeder is het niet makkelijk om aan een woning te komen. Financieel gezien is het nogal een jongleer-act, waar ik regelmatig van wakker lig. Jullie zullen het vast wel herkennen: je hebt nooit genoeg geld en ook nooit genoeg tijd. En de angst omtrent financiën en het vinden van een woning, zorgt er voor dat ik helaas niet altijd in actie komt wanneer ik dat moet, want soms verlamt het me enorm. Gelukkig ben ik enorm creatief. Een eigenschap die goed van pas komt bij het alleenstaande moederschap en het genereren en beheren van geld. Want een alleenstaande moeder met weinig geld wil ik niet zijn. Ik wil  wil ruimte, financiële ruimte!

Thuisbasis

Laten we maar beginnen bij de basis: Huisvesting. We weten allemaal hoe lastig het is een betaalbare woning te vinden in de Randstad. En misschien ook wel in de steden die niet in de Randstad liggen. Ik heb altijd in omgeving Amsterdam gewoond en sinds 3 jaar in Haarlem. Dochterlief is geboren in Haarlem, ik studeer in Haarlem en wil voorlopig het liefste in Haarlem blijven. Het is een ontzettend fijne gemeente om je kind in op te laten groeien met alle voordelen van een stad en niet de drukte van Amsterdam… Strand op fietsafstand en goede voorzieningen.  Maar de huizen zijn niet te betalen! Mijn ex en ik hadden toentertijd een particuliere woning via een makelaar met garantstelling van mijn ouders weten te bemachtigen. Ye moeder zit nog steeds in dat huis. Een huis van 1000 euro per maand inclusief g/w/l. Als voltijd student is dit natuurlijk niet te betalen! Om dat te snappen hoef je geen geleerde te zijn!

Urgentie voor alleenstaande moeders?

Ik heb al twee keer urgentie aangevraagd en ben de eerste keer afgewezen. Ik heb zelfs een brief van de GGZ erbij gedaan met een declaratie van een psycholoog (het ging toen echt niet zo goed met mij) en toch was het niet voldoende. Ze wilden me liever in een maatschappelijke opvang stoppen, dan mij helpen! Allemaal leuk en aardig, maar ik vind een maatschappelijke opvang echt geen plek voor een kind! En ze vindt het verschrikkelijk als ze de verhalen van andere alleenstaande moeders leest, die wel in zo een opvang terecht zijn gekomen. Ja, het is beter dan op straat, maar zou het niet beter kunnen? Zou er geen plekken gemaakt kunnen worden voor alleenstaande moeders met hun kinderen? Extra sociale huurwoningen? Want er zijn er zovelen in mijn situatie die minder geluk hebben gehad…  Al met al red ik het financieel door af en toe mijn kamer te verhuren via Airbnb. En dan slaap ik gewoon in de woonkamer. Het is niet ideaal, maar brengt wel genoeg geld binnen om rond te komen. Ik regel dat wel even 😉

Wat eten we vandaag?

Zo moet eten ook niet te veel geld kosten. Toch gebeurt dit helaas wel te vaak. Ik koop wat ik belangrijk vind om te eten. Geen snoep en koek, maar gezonde producten, zodat ik een lekkere maaltijd op tafel kan zetten. Gelukkig kan ik regelmatig met andere mensen mee eten. Ik shop ook naar aanbiedingen. Dan ga ik zonder lijstje naar de Albert Heijn en koop ik dingen die nu in de bonus zijn. Omdat ik weet welke ingrediënten wel goed bij elkaar passen, kan ik een lekkere, gezonde en goedkope maaltijd in elkaar zetten. En aan het einde van de maand maak ik alles op wat er in mijn vriezer en voorraadkast ligt. Zo maak ik vanavond een bonenschotel, omdat ik nog maar 20 euro voor de rest van de maand heb.

Bijverdienen

Veel mensen vragen zich af hoe ik ook nog kan werken naast een studie en het moederschap. Goede vraag! Gelukkig kan ik schrijven en doe ik aan internetmarketing. Zo kan ik werken vanuit mijn eigen huis en wanneer ik er tijd en energie voor heb. Vooral het laatste is een ding. Ik heb vaak niet veel energie, dus het werk gebeurd altijd even ergens tussendoor. Zo kan ik toch op creatieve wijze aan geld komen. Heb je zelf niet zo’n kans? Probeer “out of the box” te denken! Er is altijd wel iets wat je kunt doen. Je kan zelf een blog starten, je kan een vaardigheid zoals masseren, haar verven, vlechten of iets dergelijks leren. Het is misschien geen vetpot, maar alle beetjes helpen. Vergeet alleen jezelf niet. Iets dat ik ook moet blijven leren. Het is zo makkelijk om alleen maar bezig te zijn om alle ballen in de lucht te houden en jezelf te vergeten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.