alleenstaande moeder
Inspiratie,  Reizen

Portugese warmte in Barcelona

Al vanaf kinds af aan voelde ik me aangetrokken tot andere culturen. Ik heb me eigenlijk nooit echt Nederlander gevoeld. Als kind ging ik meer om met de buitenlandse kinderen in de klas en rond mijn 18e leerde ik een aantal Portugezen kennen, waardoor ik me in een hele nieuwe wereld waande. Ik was gek op de taal, op de cultuur en hun warmte en gastvrijheid. Tijdens mijn 4 jarige relatie met een Portugees had ik me zowel de taal als een stuk van hun cultuur eigen gemaakt. En toen het uitging, bleef ik jaarlijks naar Portugal gaan, contact houdend met de vele vrienden die ik daar had gemaakt.

Samen is beter

Wat vond ik nou precies bij deze mensen die ik in mijn eigen land of familie niet voelde? Een bepaalde warmte. acceptatie en een relaxte levenshouding waar ik mij echt aan kon overgeven.  Hetgeen wat er voor mij echt uitsprong is hoe deze mensen voor elkaar zorgden. Ook al hadden ze geen cent te makken, ze hielpen elkaar door dik en dun. Steun en gemeenschapszin was belangrijker dat het individu. Nu komt dat natuurlijk ook met een prijs, toch vond ik het bewonderenswaardig en mooi en iets wat ik altijd heb meegenomen in mijn leven. Iets wat ik bewust heb geprobeerd toe te passen in mijn leven in Nederland en iets waar ik nu ik alleenstaande moeder ben, vaak naar verlang. Vandaag is het precies een jaar geleden dat ik alleen kwam te staan en ik ben blij dat ik deze dag niet alleen hoef door te brengen.

Alleenstaande moeder, maar niet alleen

Gelukkig ben ik gezegend met vrienden die mij herinneren aan wie ik ben, als ik het zelf even niet meer weet. Vrienden die mij uitnodigen om bij ze te komen in Barcelona, terwijl ze het zelf ook niet perse makkelijk hebben. Vrienden die een week met mij en Kaia willen doorbrengen en er samen een leuke tijd van willen maken. Die ook kinderen hebben en weten hoe zwaar het kan zijn en daarom mij bewust ontlasten door af en toe wat met Kaia te doen. Ik ben hier nu 6 dagen en heb er nog 3 te gaan, maar ik ben zoveel meer ontspannen!

Het voelt heerlijk om meerdere dagen met mijn dochter door te brengen, van haar te genieten, maar ook iemand naast me te hebben staan als zij 1 van haar vele driftbuien tentoonstelt. Hoe fijn het is om een knuffel te krijgen van een vriend die meer een soort van broer is, nadat ik een nachtmerrie heb gehad over Kaia’s vader. Knuffels die ik zo heb gemist het afgelopen jaar. Knuffels die ik deze week extra goed kan gebruiken. omdat het feit dat ik nu een jaar alleenstaande moeder ben, toch een hoop emoties oproept.

Warmte zit in je hart

Dit is goud waard en toch gratis en voor niks. Ik moest zeker even wennen aan het andere levensritme hier, maar nu ik gewend ben, wil ik haast niet meer terug! Ik zal extra genieten tijdens deze laatste dagen en neem de warmte terug mee naar huis! Want ik heb geleerd dat de warmte niet alleen in de zon zit, maar vooral in je hart. Een vlammetje dat soms zwak is, maar aangewakkerd kan worden door de liefde van je vrienden. <3

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.